Příměstský šachový tábor 2022

Ve dnech 18. – 22.7.2022 pořádala Šachová akademie VŠTE v areálu VŠTE 3. ročník letního příměstského šachového tábora. Na programu ale nebyly jenom šachy – hřiště v areálu bylo využíváno pro vybíjenou, fotbal nebo badminton. Stravování bylo k naprosté spokojenosti zajištěno v menze VŠTE.

Přečtěte si, co o příměstském táboře napsal Pája, jeden z účastníků:

Českobudějovický příměstský šachový tábor v areálu VŠTE nabízel šachy i zábavu

Šachový příměstský tábor, kterého se zúčastnilo 8 dětí, se konal pod vedením zkušeného šachisty Rudolfa “Rudy” Černíka, usměvavé Martiny “Marti” Šťastné a sympatického Jaroslava “Jardy” Studenovského. Dny pondělí až úterý byly skoro totožné – celý den kromě stravování v školní kantýně a dopolední a odpolední vybíjené jsme hráli šachy, řešili diagramy a tipovali tahy z odehraných partií známých šachistů. Středa byla v podstatě stejná až jen na jednu vybíjenou. Ve čtvrtek byl na programu výlet do Nových Hradů, kde se setkali účastníci příměstského tábor VŠTE s táborem Šachklubu Tábor. Po sehrání několika partií

jsme odjeli mikrobusem pod Kraví horu (953 m n. m.), kterou jsme poté úspěšně zdolali.

Po svačině a výstupu na rozhlednu vysokou 32 m následoval sestup zpět k mikrobusu a návrat do Nových Hradů se zastávkou v Terčině údolí, kde jsme se osvěžili pod vodopádem.

V Hotelu Máj jsme si dali limonádu a nanuka a opět se sešli s táborskými táborníky. Mohli jsme si vyzkoušet střelbu z luku a následoval “Šachový maraton”,  který spočívá v tom, že na tah, který chcete udělat, musíte doběhnout do určeného místa a získat kartičku figury, kterou chcete táhnout a číslo a písmeno pole, na které chcete táhnout. Když to vše máte, utíkáte zpátky a můžete hrát, klidně i 2x za sebou.

Bohužel se nepodařilo maraton dohrát, protože jsme už museli odjíždět. Pátek probíhal stejně jako středa, ale hrál se ještě jeden turnaj a nakonec tipovačka tahů. Po vyhodnocení tábora a předání odměn jsme se všichni rozloučili a začali se těšit na příští rok. České Budějovice, 18-22.7.2022.

Na závěr výsledky: V turnaji v rapid šachu zvítězil Mark před Šimonem (oba 5,5/7), na dalších místech skončili Milan a Jonáš (oba 4/7) atd. V pátek se na závěr šachového tábora hrál turnaj v blesku, ve kterém zvítězila Martina před Markem (oba 8/9), dále Šimon a Jarda (oba 6/9), Jonáš (4,5/9) atd.

Foto autor a archiv ŠACHklubu Tábor

Napsal: Rudolf Černík | Publikováno: 27.7.2022 11:06 | Shlédnuto: 604 x
Zpět nahoru