MČR družstev starších žáků 2023

Jak jsme dobý(í)vali šachovou Chrudim (Zaječice).

59. ročník šachových Zaječic se konal 3. – 4.6.2023. Již tradičně se turnaj hrál jako MČR družstev starších žáků. Turnaje se zúčastnilo 62 šestičlenných mužstev. To potvrzovalo vysokou prestiž Zaječic jako největší turnaj starších žáků. Povinně musela hrát jedna dívka a jeden mladší žák.

Díky barvě triček naše družstvo snadno najdete

Ruda zajistil perfektní ubytování na našem tradičním místě – v chatovém kempu Ústupky na břehu přehrady Seč. Kemp ještě nezahájil sezónu, přesto nám ve všem vyšli vstříc. Stravování jsme měli vedle hrací místnosti. Tady máme jedinou výhradu k pořadatelům. Chápeme dnešní ekonomickou situaci, ale přeci jenom si děti zaslouží lepší pestrost a kvalitu v jídle. Možná by potom byly i výkony na šachovnicích lepší. Příští rok zajistíme lepší stravování.

Z Českých Budějovic jsme odjeli již v pátek odpoledne. Volantem mikrobusu vládl trenér František a bezpečně nás dovezl do kempu. Páteční večer jsme využili k relaxaci. Děti si zahráli fotbálek, stolní tenis a využili areál naplno. Konečně po dlouhé době spolu mohly trávit volný čas. Přimlouvám se, pojďme v tom pokračovat!

V sobotu ráno jsme odjeli na snídani a čekalo nás šest kol s nelehkými soupeři. Trenér postavil strategii na získávání bodů na zadních šachovnicích. Myslím, že to bylo dobré rozhodnutí a fungovalo. Pokud jsme na předních šachovnicích také získali bodíky, zadek nezklamal a vyhráli jsme.

Na 3. šechovnici zatím chybí Jonáš – schovává se vzadu za Markem

První šachovnici hájil nejstarší Ondra Hejda. Měl to nesmírně těžké. Hrál proti soupeřům, kteří měli o 300 bodů lepší elo. Přesto uhrál 1,5 bodu ze 7 partií. Družstvu pomohl a zvláště jeho remíza věčným šachem v 6. kole zajistila družstvu výhru.

Na druhé šachovnici hrála Vicky Cinková. Uhrála 4 body z 9 partií. Předváděla vyzrálé šachy a nikoho se nebála. Opět hrála převážně se silnějšími soupeři.

Třetí šachovnici hrál Jonáš Linhart. Na turnaj jel na zkušenou, získal 1 bod z 9 partií. Škoda některých pokažených partií, minimálně v polovině her stál dobře. Hlavní je, že přijímal nezdary se vztyčenou hlavou.

Čtvrtou šachovnici hrál David Bárta. Zcela jasně náš nejlepší hráč s výsledkem 7 bodů z 9 partií. Tahoun družstva. Prohrál pouze ve druhém a posledním kole. To ale byly nejhorší kola pro celé družstvo.

Na páté šachovnici hrál Jakub Berkovec. Čekali jsme od něj body. Uhrál 6 bodů z 9 partií. Dobrý výkon, rezervy má v taktice. Příští rok bude na pozici nejstaršího hráče.

Šestou šachovnici střídali Jáchym Bauer ( 5,5 bodů ze 7) a Mark Shivairo ( 2 body ze 4). Jáchym hrál velmi dobře. Mark získává zkušenosti, své splnil.

Celkově družstvo skončilo na 40. místě. Doufali jsme v lepší výsledek, ale prohrané poslední kolo rozhodlo.

Tak vypadá pohoda…

Odvezli jsme si spoustu zážitků, po dlouhé době pocit dobré party. Zaječice ukázaly, kam trenérsky zaměřit příští rok pozornost a jak hrají ostatní. Ale hlavně, že bez týmového ducha výsledky nebudou.

Napsal: Rudolf Černík | Publikováno: 15.6.2023 11:44 | Shlédnuto: 593 x
Zpět nahoru