Pozvánka na šachy

Vážení přátelé šachu, malí a velcí hráči.

Rád bych Vás touto cestou pozval na jedinečnou šachovou akci – PRAGUE INTERNATIONAL CHESS FESTIVAL.

Letos se koná již 6.ročník a jeho obsazení je hvězdné a na poměry u nás nevídané, možná už neopakovatelné. Festival se koná v Praze v hotelu Don Giovanni od 27.2. do 7.3.2024.

V nádherném hotelu, kde Miloš Forman točil svého oscarového Amádea, se deset dní bude pohybovat a předvádět své umění šachová špička. Pražský festival je poslední velký turnaj před turnajem kandidátů v dubnu v Torontu. Celý festival je rozdělený na několik turnajů. Hlavní je Masters. Tam budou hrát tři hráči z turnaje kandidátů – Praggnanandhaa, Vidit a Gukesh. To znamená, že můžeme naživo vidět budoucího mistra světa! I další hráči jsou z užší světové špičky – Abdusattorov, Keymer, Rapport, Maghsoodloo a Bartel. Samozřejmostí je účast našich nejlepších – Davida Navary a Thai Dai Van Nguyena. Další skvělí hráči hrají v turnaji Challengers. Hvězdou je Mishra – nejmladší velmistr, 14 let a elo 2627. V tomto turnaji hrají i naše naděje Stalmach, Hrbek a Finěk.

Další turnaje probíhají každý den a součástí festivalu jsou komentované přenosy.

Před 5 lety jsme festival navštívili s několika našimi dětmi z klubu. Byly nadšené, sháněly podpisy hráčů a celý den koukaly na šachy. Myslím, že jak fotbalisté touží vidět Messiho naživo, tak i my šachisté, musíme vidět naše vzory. Pro děti bude jistě zajímavé sledovat světové hráče při partii, jak se chovají, jak si připravují šachovnici na partii, jak se soustředí, jak zvládají těžké chvíle při partii.

Hlavně jaký klid a soustředění z nich vychází.

Třešničkou je účast na festivalu bývalého mistra světa Ananda jako ambasadora turnaje Masters.

Celý turnaj bude rozhodovat pan Votruba, nejžádanější rozhodčí celé světové špičky.

Jednotlivá kola začínají v 15 hodin. Do sálu je vstup zdarma a je dobré přijít o 30 minut dříve.

Je jasné, že termín není v jarních prázdninách. S Kubou jedeme pátek a sobota s přespáním.

Pokud by jela větší delegace, byla by to super akce s motivací pro děti do dalších těžkých tréninků.

Josef Berkovec

Napsal: Rudolf Černík | Publikováno: 26.2.2024 17:23 | Shlédnuto: 164 x
Zpět nahoru