3. divize: Jednoznačná výhra a remíza se štěstím

V sobotu 9.12.2017 se hrálo 4. kolo 3 divize-střed, doma hrálo družstvo D, do Kaplice jelo družstvo F, družstvo E mělo volno.

ŠA VŠTE D – QCC E 2,5 : 2,5
Obě družstva postrádala své jedničky, jinak hrála v nejsilnější sestavě. My jsme nastoupili v sestavě Jakub Šimůnek, Zdenda Šťastný, Jarda Studenovský, Marek Garabik a Jakub Berkovec.

IMG_9510
Jakub B. dohrál jako první. Před utkáním jsme se domluvili, že bude hrát pomalu a bude dávat pozor na figurky, aby o ně zbytečně nepřišel. Pomalá hra mu dlouho nevydržela, po pěti tazích už nasadil svoje tempo. Na figurky dával pozor déle, ale po cca 3/4 hod v pozornosti polevil, začal ztrácet materiál a nakonec si nechal dát od o 5 let staršího soupeře mat 0 – 1. Nevadí, příště ještě víc zpomalíme a budeme víc dávat pozor na figurky.
Marek skončil jako druhý. Rovněž domluvu že bude přemýšlet o více možnostech než udělá tah nedodržoval, hrál první nápad a měl štěstí, že soupeř také nehrál ty nejlepší tahy. Marek získal pěšce a v dámské koncovce stál jednoznačně lépe. Nevěnoval dostatečnou pozornost úmyslům soupeře, který po cca 1 hod hry zachránil remis věčným šachem – 0,5 : 1,5. Zde lze oprávněně hovořit o ztrátě.
Zdenda se proti mladší, ale mnohem zkušenější soupeřce dlouho držel. Ta využívala jeho drobných chyb, postupně vylepšovala svou pozici a za 2:10 hod bezpečně zvítězila – 0,5 : 2,5. Na to, že Zdenda v podstatě nehraje, hrál dobře.
Jarda rozehrál partii bílými v přílišném poklidu, při přechodu do střední hry nenacházel ta správná pokračování a když ani soupeřka nehrála přesně, byla hra vcelku vyrovnaná a blížila se do koncovky, kde na každé straně byla věž a 5 pěšců, Jarda měl koně s soupeřka střelce. Vzhledem ke stavu utkání nedostal Jarda souhlas nabídnout remízu a hrál dál. Přesto, že se snažil získat nějakou výhodu, soupeřka hrála přesně a partie směřovala do beznadějné remízy, která by znamenala celkovou prohru. Ve 41. tahu však soupeřka ve snaze neztratit pěšce (ztráta by na remíze nic nezměnila) udělala hrubou chybu, po které Jarda získal věž a dovést partii k vítězství už pro něj nebyl problém 1,5 : 2,5. Vítězství s obrovským štěstím, pro soupeřku po sympatickém výkonu velké zklamání, umocněné tím, že v dohrávce 3. kola prohrála vyhranou partii s tatínkem Jardy. Jméno Studenovský ji asi straší i ve snu.
Jakub Š. a jeho soupeř na první šachovnici začali opatrně, hra byla dlouho vyrovnaná a směřovala k remíze. Vzhledem k nepříznivému stavu zápasu se Jakub po 30 ti tazích, kdy jsme prohrávali 1,5 : 2,5 a oba hráči se dostávali do časové tísně, rozhodl partii přiostřit. Výsledkem bylo, že po výměně věží stál soupeř najednou podstatně lépe. Koncovka, kde Jakub měl koně a pět pěšců zatímco soupeř střelce a šest pěšců však byla poměrně těžká a tak není divu, že se oba hráči střídavě dopouštěli chyb. Štěstí ale stálo při Jakubovi, když soupeř nevyužil dobrých příležitostí partii rozhodnout. Po chybě soupeře Jakub počet pěšců srovnal a po výměně lehkých figur vyrovnal i pozici. Soupeř v pěšcové koncovce znovu nevyužil šanci, naopak sám chyboval, do lepší pozice se dostal Jakub a příležitost dokonale využil – po 4:20 hod a 70 ti tazích vyhrál a upravil výsledek zápasu na 2,5 : 2,5.
Hodnocení zápasu je snadné: v jedné partii jsme měli smůlu a o půl bodu přišli, ve dvou partiích jsme měli velké štěstí a získali bod, který znamenal remízu v utkání.

Sp. Kaplice C – ŠA VŠTE F 1 : 4
Náš tým, bezpochyby nejhezčí ze všech týmů v soutěži, nastoupil v sestavě Lucka Rolinková, Martina Šťastná, Míša Lorencová, Adélka Rolinková a Tadeáš Janeček, který týmu dívek trochu kazil umělecký dojem.

DSCN0956u
Adélka, ze všech nejmladší, dohrála první. Po přechodu do střední hry připravila soupeře o figuru a nekompromisně dovedla partii k vítězství – 0 : 1.
Tadeáš dohrál jako druhý. Po 23 tazích byla na šachovnici vyrovnaná koncovka, kdy každý hráč měl věž a 7 pěšců. Potom věnoval soupeř Tadeášovi pěšce a když ještě vyměnil věže, nebyl pro Tadeáše problém koncovku pohodlně vyhrát – 0 : 2.
Martina dohrála hned po Tadeášovi. Po zahájení získala figuru a pěknou aktivní hrou nedala soupeři šanci ke zvratu – 0 : 3.
Míša svého soupeře také nešetřila. Pro změnu připravila po zahájení soupeře o kvalitu a rovněž nedala soupeři šanci – 0 : 4.
Lucka hrála nejdéle. Proti soupeři, který své spoluhráče převyšoval o dvě třídy, to měla těžší než její spoluhráči. V zahájení byla příliš pasivní a to zkušenému soupeři vyhovovalo. Přesně nehrála ani ve střední hře a dostala se do silné časové tísně. Když ještě zapoměla na pravidlo, že v časové tísni nemusí zapisovat, přehlédla ztrátu figury a před pádem praporku vzdala a upravila výsledek utkání na velmi pěkné 1 : 4.

DSCN0965u

Napsal: Rudolf Černík | Publikováno: 13.12.2017 10:55 | Shlédnuto: 852 x
Zpět nahoru