Ohlédnutí za začátkem roku 2018

Letí to, letí. Není to zase tak dávno, co byly Vánoce, a další jsou za dveřmi.
Hned od začátku roku 2018 pokračovaly rozehrané soutěže družstev v takovém tempu, že než stačím dát dohromady zprávu z jednoho kola jedné soutěže, už se hrají další. Aby ani jedna zpráva o utkání neunikla pozornosti, nezbývá než o těch, které se od začátku roku sehrály, znovu informovat jenom ve zkratce. Předsevzetí do Nového roku sice neuznávám, ale udělám výjimku: budu se snažit zlepšit v podávání zpráv, co je v oddíle nového.

2. divize:

6. kolo základní části se hrálo 6.1.2018.
Družstvo ŠA VŠTE B hrálo v naší klubovně se Spartakem Kaplice a nenechalo nikoho na pochybách, že to s postupem do finálové skupiny o boj o 1. divizi myslí vážně.
V sestavě Michal Novotný – Martin Novák – Dominik Rolinek – František Rolinek – Václav Bauer – Vojta Bauer – Lucie Rolinková – Martina Šťastná zvítězilo přesvědčivě 7 : 1, když pouze Martin a Václav povolili soupeřům remízu.

DSCN1007DSCN1009

Družstvo ŠA VŠTE C zajíždělo do Strakonic k utkání s ČZ C. Družstvo nastoupilo v sestavě Josef Novák – Radek Lomský – Jonáš Havelka – Matyáš Hosnedl – Manvel Asatryan – Petr Šťastný – Honza Bauer – Míša Lorencová.

IMG_9603IMG_9601

Když po cca 1 hodině hry byl po výhrách Míši a Manvela stav 0 : 2 pro nás a na zbývajících deskách to nevypadalo nijak špatně, zdálo se, že k bodům, které by se hodily pro umístění ve finálové skupině a zbavilo starostí ve skupině bojující o záchranu nebude daleko, zvláště když Honza získal kvalitu a Matyáš remízou upravil na 0,5 : 2,5. Po téměř 3 hodinách

IMG_9604IMG_9605

hry ale došlo k obratu – Honza nevyužil výhodu a prohrál, Peťa měl opět problémy s časem a prohrál jeho překročením a rázem bylo vyrovnáno na 2,5 : 2,5. Jonáš, který v zahájení – jak je jeho zvykem – obětoval figuru, se ze všech sil snažil o remízu, Radkova pozice se tah od tahu horšila, pouze Josef stál přibližně vyrovnaně. Jonáš nakonec remis vybojoval, Radek prohrál a po 4 hodinách hry využil soupeř Josefa více zkušeností a když Josef nenašel možnost k záchraně (tu Josef objevil až doma) upravil na konečný výsledek 5 : 3 pro domácí.

7., poslední kolo základní části se hrálo 13.1.2018.
Družstvo ŠA VŠTE B zajíždělo do Strakonic k utkání s ČZ D v sestavě Martin Novák – Dominik Rolinek – František Rolinek – Václav Bauer – Vojta Bauer – Lucie Rolinková – Martina Šťastná – Jakub Šimon Šimůnek. Soupeř měl v případě vítězství naději na postup do finálové skupiny.

IMG_9615IMG_9612
Po cca 1,5 hod hry zvítězil Jakub – 0 : 1. Po další hodině hry prohrál Vojta a bylo to 1 : 1. Po 3 hod hry skončilo několik partií najednou: vyhrála Martina, remizoval Vašek, vyhrál Martin a když remizovali i Dominik a František, bylo to

IMG_9614IMG_9613

rázem 2,5 : 4,5. Když prohrála Lucka s Vítkem Kotálů, který je jako náš hráč ve Strakonicích na hostování, skončilo utkání naším vítězstvím 3,5 : 4,5.

Družstvo ŠA VŠTE C nastoupilo v naší klubovně proti QCC C. Naše družstvo nastoupilo bez tří hráčů základní sestavy, podobné problémy měl rovněž soupeř. Tomu šlo o potvrzení účasti ve finálové skupině, my jsme už šanci neměli. Družstvo nastoupilo v sestavě Lukáš Mezera – Martin Hejda – Radek Lomský – Manvel Asatryan – Petr Šťastný – Honza Bauer – Míša Lorencová – Ondra Hejda a soupeř nám povolil pouze remízy, když žádnou partii jsme nedokázali vyhrát. Po remízách Martina, Radka, Manvela, Honzy a Míši jsme tak prohráli 2,5 : 5,5.

Po skončení základní části, ve které družstvo ŠA VŠTE B skončilo na 1. místě a ŠA VŠTE C na 7., se soutěž rozdělila na dvě části. Ve skupině bojující o postup do 1. divize se dužstvu B započítávají ze základní skupiny 2 vítězství a 1 remíza, ve skupině bojující o udržení v soutěži se družstvu C započítává 1 vítězství a 2 prohry.
Finálové boje začnou 3.2.2018, ŠA VŠTE B se doma střetne se Šachklubem Tábor, ŠA VŠTE C pojede do Třeboně k utkání s TJ Jiskra.

Velká cena Jihočeského kraje – 2. turnaj

14.1.2018 jsme v menze VŠTE pořádali 2. turnaj Velké ceny Jč. kraje mládeže.
Proti prvnímu turnaji (Písek) jsme vypustili spornou kategorii do 8 let.
Hrálo se na 7 kol švýcarem tempem 2×20 min + 5 s na každý tah, kategorie HD 16 každý s každým.
Turnaj skončil pěkným úspěchem našich hráčů:
V kategorii HD 10 (18 hráčů, z toho 4 dívky) skončil na 1. místě Marek Garabik, když opět vyhrál všech 7 partií,
8. místo s 3,5 body obsadil Jakub Berkovec a 11. místo (3. v dívkách) Eva Nechvátalová, rovněž s 3,5 body. Medaile a diplomy předávala WGM Eliška Richtrová.
V kat. HD 12 (20 hráčů, z toho 5 dívek) vybojoval 3. místo Ondra Hejda 5 b., 6. byla (1. v dívkách) Vicky Cinková  9. (2. v dívkách) Adélka Rolinková obě 4 b., 16. Štěpán Nechvátal 3 b.
V kat. HD 14 (21 hráčů, z toho 4 dívky) skončil na 1. Dan Pražák, 2. (1. dívka) Martina Šťastná, oba 5,5 b.,
6. Jakub Šimon Šimůnek 4,5., 9. Jarda Studenovský 4 b. Pěkný úspěch Dana a Jakuba – oba patří věkem do kategorie HD 12.
Kat. HD 16 a HD 18 byly spojeny (12 hráčů, z toho 3 dívky). Na 1. místě skončil Manvel Asatryan 6 b.,
na 2. (1. v dívkách) Lucka Rolinková 5,5, 3. Tadeáš Janeček 5, 12. (3. dívka) Bětka Garabiková 1 b.

Foto z akce najdete na zde

Extraliga mládeže

Extraliga mládeže skupina „Západ“ pokračovala dne 20.1.2018 v Říčanech 6. a 7. kolem, která rozhodovala o rozdělení soutěže na část, hrající o titul a část bojující u udržení v soutěži.
Do Říčan odjelo naše družstvo v sestavě Václav Kotál – Martin Novák – Dominik Rolinek – Filip Steinbauer – Matyáš Hosnedl – Lucka Rolinková.
Dopoledne se naše družstvo jako hostující utkalo s Deskem Liberec a v utkání plném zvratů nakonec těsně prohrálo 3,5 : 2,5, když to jednu chvíli vypadalo, že vyhrajeme. Vyhráli Filip a Matyáš, remizoval Martin.
V odpoledním zápase jsme byli domácí proti družstvu OAZA Praha a to už bylo lepší – vyhráli jsme 4 : 2, když bodovali Václav, Dominik, Filip a Matyáš.
V soutěži jsme obsadili po dvou výhrách a jedné remíze celkově 7. místo a ve dnech 20.- 22.4.2018 budeme ve Vlachovicích bojovat u udržení v soutěži. Do turnaje jdeme z druhého místa se 6 body za dvě započtená vítězství ze skupiny.

1. liga mládeže

1. liga mládeže „B“ pokračovala dne 20.1.2018 ve Vlašimi 6. a 7. kolem. Do Vlašimi jsme odjeli v sestavě Jonáš Havelka – Václav Bauer – Vojta Bauer – Manvel Asatryan – Martina Šťastná – Honza Bauer.
Dopoledne se naše družstvo jako hostující utkalo s družstvem JAWA Brodce a po dramatickém průběhu jsme vybojovali remízu 3 : 3, když vyhráli Martina a Honza, remizovali Václav a Manvel.
Odpoledne jsme jako domácí nastoupili proti Spartaku Vlašim B a utkání jsme vyhráli 4,5 : 1,5. Vyhráli Jonáš, Václav, Martina a Honza, remizoval Vojta.

IMG_9627
Po 7. kole je naše družstvo s 11 body na pěkném 6. místě. Závěrečná 4 kola budou hrána ve dnech 21.-22.4.2018.

Napsal: Rudolf Černík | Publikováno: 5.2.2018 18:56 | Shlédnuto: 1 210 x
Zpět nahoru