2. liga – marný boj o záchranu

Druhý den po návratu z úspěšného Mistrovství ČR mládeže v šachu odjíždělo družstvo ŠA VŠTE A do Písku k utkání 10. kola 2. ligy sk. C s místním ŠACHklubem.

Vědomí, že jedině úspěch spojený se zázrakem by mohl odvrátit sestup do nižší soutěže a reálné posouzení situace vedlo kapitána družstva k rozhodnutí postavit do utkání mladé hráče pod vedením trenéra, takže družstvo nastoupilo v sestavě Michal Novotný, Václav Kotál, Martin Novák, Dominik Rolinek, František Rolinek, Matyáš Hosnedl, Václav Bauer  a Vojtěch Bauer. Protože ani soupeř neměl jistotu záchrany v soutěži, nastoupil v sestavě v čele s GM Vlastimilem Jansou a IM Ivanem Hausnerem, s družstvem, jehož průměrný rating byl o více než 300 bodů vyšší než našeho družstva. Pro zajímavost – všichni hráči soupeře mají rating vyšší než 2000, u nás se tím mohli pochlubit jen dva hráči.

IMG_9757u
K utkání naše družstvo nenastupovalo předem poraženo, ale s odhodláním bojovat o co nejlepší výsledek. Po zahájení jsou síly celkem vyrovnané. Při přechodu do střední hry přichází Václav Bauer hned o dvě figury, snaží se soupeře něčím překvapit, pozice je ale beznadějná. Václav Kotál bojuje s I. Hausnerem, partie končí po více jak dvou hodinách nerozhodně – 0,5 : 0,5. Martin se snaží vzdorovat Honzovi Miesbauerovi, ale pod jeho útokem po 2,5 hod hry kapituluje – 1,5 : 0,5. Michal neohroženě obětuje proti velmistrovi figuru, ten ale vše vidí, útok odráží a Michal po téměř třech hodinách kapituluje – 2,5 : 0,5 pro soupeře. Chvíli poté Václav Bauer v beznadějné pozici vzdává, prohráváme 3,5 : 0,5Vojta Bauer nejdříve po zahájení ztratil pěšce, tak se vrhl do útoku a odvaha slavila úspěch – sníženo na 3,5 : 1,5.  Ostrou partii hrál František, po vystřílení munice se soupeři dohodli na remíze – 4 : 2. Matyáš začal výborně – zatlačil soupeře na královském křídle do obrany, potom ale začal hrát na dámském křídle a to možná nebylo nejlepší rozhodnutí. Když si navíc uzavřel svého střelce, bylo o výsledku partie i zápasu rozhodnuto – 5 : 2. Zbývala už pouze partie Dominika, který se s Jakubem Stinkou ve vyrovnané pozici dohodl na remíze.
Překvapení se nekonalo: ŠACHklub Písek – ŠA VŠTE A 5,5 : 2,5.

Napsal: Rudolf Černík | Publikováno: 30.3.2018 16:33 | Shlédnuto: 739 x
Zpět nahoru