Ohlédnutí za rokem 2018, jeho závěrem a vstupem do r. 2019

Vážení příznivci Šachové akademie VŠTE a návštěvníci našich stránek,

nejdříve hluboká omluva za nedostatečnou aktualizaci našich stránek. Jistě bych našel dost výmluv na to, proč se tak dělo, ale to Vás asi moc nezajímá. Tak přijměte alespoň upřímně míněnou snahu, že se to zlepší, bez obligátního novoročního předsevzetí.

Uplynulý rok byl z hlediska Šachové akademie úspěšný. Z dosažených výsledků lze usuzovat, že se nám daří pracovat s mládeží:
MČR v praktickém šachu, Kouty n/Desnou: 2. Martina Šťastná, 4. Lucka Rolinková, účast Martiny na ME v Lotyšsku
MČR v rapid šachu, Žďár n/Sázavou: 1. Martina Šťastná, 2. Lucka Rolinková, 4. Dan Pražák
v prakt. šachu, Harrachov: H12 – 7. Dan Pražák a postup na MČR, 10. Jakub Šimůnek, postup na MČR na divokou kartu
v prakt. šachu Most: H10 – 7. Marek Garabik a postup na MČR
KP družstev ml. žáků, Tábor: 1. místo, na MČR ve Varnsdorfu 7.
KP jednotlivců v prakt. šachu: 3 x 1. místo, 3 x 2., 5 x 3.
VC jednotlivců v rapid šachu: v celkovém pořadí 5 x 1. místo, 4 x 2., 1 x 3.
2. divize: 1. místo a postup do 1. divize
– atd
Toto vše by se těžko dařilo bez velkorysé podpory ze strany VŠTE. Vážíme si podpory MŠMT, Jihočeského kraje a Šachového svazu ČR. V neposlední řadě děkujeme rovněž rodičům a dalším příznivcům, kteří nám pomáhají.

Koncem roku se toho hodně dělo, ať už v soutěži družstev nebo jednotlivců. Tak se nejprve pokusím projít to nejdůležitější, aby bylo možné navázat aktuálními informacemi o tom, co se každý týden děje, a ono se děje!

1. Soutěže družstev.
Jak je známo, máme dvě družstva v 1. lize mládeže, dvě družstva v 1. divizi, jedno v 2. a dvě ve 3. divizi. Tak jak si ke konci roku naše družstva vedla?

1. liga mládeže, sk. B:
Ve 4. a 5. kole, hraném 8.12.2018, jsme hostili u nás na VŠTE týmy TJ Jawa Brodce a PROMAT OAZA Praha.
PROMAT OAZA Praha – ŠA VŠTE A 1 : 5
Sestava: Honza Bauer, Manvel Asatryan, Vašek Bauer, Vítek Kotál, Jakub Šimůnek, Dan Pražák.
Vysoké vítězství, o které se body zasloužili Manvel, Vašek, Vítek, Jakub a Dan.
TJ Jawa Brodce – ŠA VŠTE B 4  : 2
Sestava: Martina Šťastná, Lucka Rolinková, Míša Lorencová, Adélka Rolinková, Vicky Cinková, Bětka Garabiková. Body Martina (s hráčem >2160) a Bětka.
ŠA VŠTE A – TJ Jawa Brodce 4 : 2
Sestava stejná jako ve 4. kole, body Honza (stejně jako Martina dopoledme s hráčem >2160!), Vašek, Vítek a Dan.
ŠA VŠTE B – PROMAT OAZA Praha 0 : 6.
Sestava stejná jako ve 4. kole, překvapivě vysoká prohra.
Po 5. kole je družstvo ŠA A bez ztráty na 2. místě, družstvo ŠA B bez zisku zatím na posledním.
6. a 7. kolo se hraje 19.1.2019 v Říčanech.

1. jihočeská divize:
Zde máme dvě družstva, když jedno sestoupilo z 2. ligy, druhé postoupilo z 2. divize. Rozhodli jsme se nechat obě družstva v 1. divizi s tím, že od A družstva neočekáváme postup a u B družstva nám nevadí sestup. Zvláště v B družstvu hrají velmi mladí hráči ve věku 10 – 14 let a utkání se silnými soupeři jsou pro ně velmi dobrou školou. Obě naše družstva jsou nejmladší v celé soutěži a zvláště B družstvo s nejnižším průměrným ELO v soutěži. Družstva jsme nehodlali posilovat hostováním, v A družstvu hostuje F. Bostl výměnou za hostování Michala Novotného v družstvu QCC, hrající 1. ligu, a Dominik je v podstatě náš hráč, zapůjčený do Říčan, kde úspěšně hraje na 4. šachovnici 2. ligu a na 2 šachovnici Extraligu mládeže.

Ve 2. kole se 11.11.2018 střetla naše družstva s výsledkem ŠA VŠTE B – ŠA VŠTE A 1 : 7.
Sestavy: Martina Šťastná, Petr Šťastný, Jakub Šimůnek, Dan Pražák, Míša Lorencová, David Bárta, Marek Garabik, Bětka Garabiková – Dominik Rolinek, Martin Novák, Matyáš Hosnedl, Honza Bauer, Manvel Asatryan, Vojta Bauer, Vašek Bauer, Tadeáš Janeček.
V průběhu to tak jednoznačně nevypadalo, body Dan – Dominik, Martin, Matyáš, Honza, Manvel, Vašek a Tadeáš.
3. kolo se hrálo 25.11.2018:
ŠA VŠTE A – ŠACHklub NN Písek B 2 – 6, překvapivě vysoká prohra na domácí půdě.
Sestava: Dominik Rolinek, Martin Novák, Honza Bauer, Manvel Asatryan, Vojta Bauer, Vašek Bauer, Lucka Rolinková, Zdeněk Richtr, vyhrál Vašek, remizovali Martin a Manvel.
ŠK Č. Krumlov – ŠA VŠTE B 7 : 1. Vysoká prohra, ale i dle domácích hráčů nezaslouženě vysoká.
Sestava: Martina Šťastná, Petr Šťastný, Jakub Šimůnek, Dan Pražák, Míša Lorencová, David Bárta, Marek Garabik, Bětka Garabiková. Nádherná výhra Dana (soupeř >2000!). Průměrné ELO soupeře >600, průměrný věk soupeře 53 roků, našeho družstva 13!
4. kolo se hrálo 9.12.2018:
TJ Spartak Sezimovo Ústí – ŠA VŠTE A 4 : 4
Sestava: Dominik Rolinek, Martin Novák, Honza Bauer, Manvel Asatryan, Vojta Bauer, Lucka Rolinková, František Rolinek, Martin Hejda. Vyhráli Manvel a Martin H., remizovali Dominik, Martin N., Honza a Lucka. Průměrné ELO soupeře >200.
ŠA VŠTE B – QCC Č. Budějovice B 0 : 8 (hráno 12.1.2019). Sice vysoká prohra, ale opět dle slov soupeře trochu nezasloužená.  Průměrné ELO soupeře >450.
5. kolo se hrálo 6.1.2019:
ŠA VŠTE – Slovan Jindřichův Hradec 0,5 : 7,5. Překvapivě vysoká prohra, průměrné ELO soupeře +190.
V sestavě František Bostl, Dominik Rolinek, Martin Novák, Matyáš Hosnedl, Honza Bauer, Manvel Asatryan, Vojta Bauer a Vašek Bauer remizoval jen František.
DDM Písek B – ŠA VŠTE B 7,5 : 0,5. Vysoká prohra, opět rozhodovala větší zkušenost soupeře při nevyužití pěkných šancí našich hráčů. Soupeři nešetřili uznáním s hrou naší mládeže. Průměrné ELO soupeře +400. V sestavě Martina Šťastná, Petr Šťastný, Jakub Šimůnek, Jarda Studenovský ml., David Bárta, Marek Garabik, Jaroslav Studenovský st., Bětka Garabiková remizovala Martina.
Po 5. kole je ŠA VŠTE A na 10. místě se 4 body, ŠA VŠTE B na 12. místě, zatím bez bodu.
6. kolo se hraje 20.1.2019, A družstvo jede do Prachatic (zatím na 6. místě, 8 bodů), ŠA VŠTE B hraje doma s ŠS Mild Bivoj Bechyně (9., 4 body).

2. divize
2. kolo, 4.11.2018: ŠA VŠTE C – Slovan Jindřichův Hradec C 5 : 3
Sestava: František Rolinek, Lucie Rolinková, Ruda Černík, Martin Hejda, Tadeáš Janeček, Adélka Rolinková, Ondra Hejda, Marek Drda. Vyhráli František a Martin, remis Lucka, Ruda, Tadeáš, Adélka, Ondra a Marek.
3. kolo, 18.11.2018: ŠK Blanský les – ŠA VŠTE C 3,5 : 4,5.
Sestava: Rolinek František, Ruda Černík, Martin Hejda, Jaroslav Studenovský st., Tadeáš Janeček, Adélka Rolinková, Josef Novák, Josef Berkovec. Vyhráli František, Martin, Jaroslav a Josef N., remis Josef B.
4. kolo, 2.12.2018: ŠA VŠTE C – SK Royal ČB 3 : 5.
Sestava: František Rolinek, Lucka Rolinková, Ruda Černík, Jaroslav Studenovský st., Adélka Rolinková, Josef Novák, Josef Berkovec, Marek Drda. Žádná výhra, remis František, Lucka, Jaroslav, Adélka a oba Josefové.
5. kolo, 16.12.2018: QCC Č. Budějovice C – ŠA VŠTE C 7,5 : 0,5. Drtivá porážka od soupeře s průměrným ELO >500.
Sestava: Lucka Rolinková, Martin Hejda, Tadeáš Janeček, Adélka Rolinková, Josef Berkovec, Matyáš Hosnedl, Ondra Hejda, Marek Drda. Jediná remis Matyáš.
6. kolo, 13.1.2019: ŠA VŠTE C : VSK Slávia JU ČB 2 : 6.
Sestava: Lucie Rolinková, Martin Hejda, Pavel Rousek, Tadeáš Janeček, Adélka Rolinková, Josef Novák, Matyáš Hosnedl, Marek Drda. Vyhrál Marek, remis Martin a Matyáš.
Po 6. kole je ŠA VŠTE C na 6. místě s 6 body.
Poslední, 7. kolo základní části sehrajeme 27.1.2019 v Kaplici  s místním Spartakem, který je s 9 body na 5. místě.

3. divize
2. kolo, 10.11.2018:
ŠA VŠTE D – ŠA VŠTE E 2 : 3, žádný „přátelák“!
Sestavy: Josef Berkovec, Marek Drda, Štěpán Drda, Jakub Berkovec, Jáša Bauer – Lenka Cinková, Vicky Cinková, Ondra Hejda, Pavel Jílek, David Bárta ml., body Josef a Marek – Ondra, Pavel a David.
3. kolo, 24.11.2018:
QCC ČB E – ŠA VŠTE D 3 : 2
Sestava: Josef Berkovec, Štěpán Drda, Jakub Berkovec, Jáša Bauer, Eva Nechvátalová. Vyhráli Jáša a Eva.
ŠA VŠTE E – Royal ČB C 1,5 : 3,5
Sestava: David Bárta st., Zdeněk Šťastný, Pavel Jílek, Bětka Garabiková, Bohumil Garabik. Vyhrála Bětka, remizoval David.
4. kolo, 15.12.2018
QCC ČB D – ŠA VŠTE E 3 : 2
Sestava: David Bárta st., Vicky Cinková, Ondra Hejda, Pavel Jílek, David Bárta ml. Vyhrál David ml., remis Vicky a Ondra.
QCC ČB F – ŠA VŠTE D 1 : 4
Sestava: Marek Drda, Štěpán Drda, Jakub Berkovec, Jáša Bauer, Eva Nechvátalová. Vyhráli Marek, Štěpán, Jakub a Jáša.
5. kolo, 5.1.2019
ŠA VŠTE D – Royal ČB C 1 : 4
Sestava: Marek Drda, Štěpán Drda, Jakub Berkovec, Jáša Bauer, Eva Nechvátalová. Remis Marek a Štěpán, Jáša mohl dát  2. tahem mat, neuviděl.
ŠA VŠTE E – Royal ČB B 0,5 : 4,5
Sestava: David Bárta st., Ondra Hejda, Pavel Rousek, Pavel Jílek,Martin Hejda. Proti vysokému favoritovi se nedařilo, jedinou remis Martin.
Po 5. kole je ŠA VŠTE D s 9 body na 6. místě, ŠA VŠTE E se 6 body na 7. místě.
6. kolo je na pořadu 2.2.2019, ŠA D bude hrát na QCC D a ŠA E nastoupí v Kaplici proti B družstvu.

2. Soutěže jednotlivců:

Memoriál Fr. Černíka a KP v blesku
26. ročník Memoriálu měl nejslabší účast v jeho historii – zahrát si přišlo pouze 16 hráčů. Důvod k zamyšlení o volbě jiného termínu.
Po osmé (po 7. za sebou!) prokázal svou suverenitu a zvítězil FM Jan Havlík  (ŠO Tatran Prachatice), který v 15 kolech povolil soupeřům pouze 3 remízy a získal 13,5 bodu. Stejný počet bodů uhrál na 2. místě František Hostička ze stejného oddílu. Na 3. místě skončil FM Adolf Lacina (TJ ČZ Strakonice), 11,5 b. Stejné pořadí platí pro krajský přebor. Krajskou přebornicí v ženách se stala  WGM Eliška Richtrová (QCC ČB, celkově 4., 10,5/15) před Luckou Rolinkovou (ŠA VŠTE, celkově 8., 7,5/8), která se stala nejlepší juniorkou.

Velká cena Jč. kraje – 2. turnaj

2. turnaj Velké ceny Jč. kraje společně uspořádaly 1.12.2018 ŠK Olympia a Slávia Č. Budějovice v jídelně Biologického centra AV ČR.
Celkem 80 hráčů a hráček bylo rozděleno do 4 skupin, kde se hrálo švýcarem na 7 kol tempem 2 x 20 min + 5s/tah.

V nejsilnější „A“ skupině nastoupilo 18 hráčů, z nichž rovná polovina – 9 – byla z našeho oddílu – dle nasazení Vít Kotál (1), Matyáš Hosnedl (2), Martina Šťastná (3), Dan Pražák (4), Manvel Asatryan (5, Marek Garabik (8), David Bárta (9), Jarda Studenovský (13) a Tadeáš Janeček (15). Tak vysoké nasazení bylo obtížné udržet do konečného výsledku, ten však vůbec nebyl špatný: 1. Matyáš (6,5/7), 3. Vítek, 4. Dan, 5. David (všichni 4,5), 7. Martina (4), 8. Manvel, 10. Tadeáš, 12 Jarda (všichni 3,5) a 14. Marek (2,5). Vysokému počtu našich hráčů ve skupině odpovídal i počet vzájemných utkání, pro některé hráče to byl skoro přebor oddílu – Martina si zahrála se 6 spoluhráči, Matyáš s 5, Vítek, David a Jarda se 4 a ostatní se 3 spoluhráči!

V „B“ skupině (18 hráčů) jsme měli 4 hráče: Vicky Cinková (7), Jakub Berkovec (13), Ondra Hejda (14) a Štěpán Drda (15). Polepšila si Vicky, která skončila 3. (5,5), 7. Ondra (4). Na svém skončil 13. Jakub (3), trochu si pohoršil 17. Štěpán (2).

V „C“ skupině (24 hráčů) jsme opět měli 4 hráče: Evu Nechvátalovou (5), Jonáše Koreše (18), Adama Nechvátala (22) a Štěpána Nechvátala (23). Jonáš a Adam nastoupili v našich barvách, i když zatím nejsou registrováni. Výsledky: 3. Eva (5), 18. Štěpán (3), 20. Adam (2,5), 22. Jonáš (1,5).

V „D“ skupině (20 hráčů), za nás nastoupil Peťa Pražák (6 let), mladší bratr Dana – doufejme, že půjde v jeho stopách. Pro Peťu to byl vůbec první turnaj a vůbec si nevedl špatně: 3 x vyhrál a obsadil 14. místo.

Turnaj proběhl bez problémů v pěkném prostředí.

Mistrovství České republiky v bleskovém šachu

Otevřené MČR v blesku se konalo 22.12.2018 v Praze. V konkurenci nejlepších hráčů z celé republiky se hráči ŠA VŠTE neztratili.
Žen se na startu sešlo 48, mezi nimi nechyběla Lucka Rolinková (41). Lucka získala 6,5/15 a obsadila 36. místo.
Mužů se sešlo 317, mezi nimi byli naši hráči Michal Novotný (40), Dominik Rolinek (243, i když dnes hráč Říčan), Manvel Asatryan (254), Honza Bauer (270), Dan Pražák (274) a Štěpán Drda (316). Nejlepší z našich byl                32. Michal (10/15, stejně jako David Navara, ale horší pom. hodnocení), 197. Dominik (7), 215. Honza (6,5),        237. Manvel (6), 287. Dan (5), 312. Štěpán (3).
Mamutí turnaj si všichni užili a příští rok prý pojedou zase.

XIV. Čertovské šachy

Na šachovém turnaji dvojic se čerti a podobná individua sešli 9.12.2018 v Táboře. Jenom připomínáme, že alespoň jeden hráč musí být mladší 15 let (t.j. ročník 2003 a ml.). Hrálo se švýcarem v rapidovém tempu na 7. kol. Na startu se sešlo 26 dvojic, mezi nimi i naše Čertice (Martina Šťastná + Bětka Garabiková) a Čertiska (Dan Pražák + Marek Grabik). Čertiska skončili na 3. místě, Čertice na 11.

Vánoční setkání Nové Hrady 2018

10. ročník šachového turnaje v rapidu uspořádal 29.12.2018 Hraničář H. Stropnice v Hotelu Máj v N. Hradech. Záštitu nad turnajem převzali starosta N. Hradů p. Vladimír Hokr spolu se starostou H. Stropnice p. Václavem Kučerou. Na startu 7-mi kolového rapidu se  sešlo 20 hráčů, když většinu tvořili hráči ŠA VŠTE. Nutno ale otevřeně přiznat, že 5 hráčů přišlo do ŠA právě z Hraničáře H. Stropnice.Turnaj se hrál v jedné skupině, hodnoceni byli zvlášť dospělí a zvlášť mládež.
V dospělích a také celkově zvítězil Miroslav Valenz ze Sokola Domažlice (7 bodů), který se šachu začal věnovat v N. Hradech. 2. Dominik Rolinek (5,5), 3. František Rolinek (5), 4. Lucka Rolinková, 5. Martina Šťastná (obě 4,5), 6. Jakub Šimon Šimůnek (4), 8. Adélka Rolinková, 9. Marek Garabik, 10. Štěpán Drda, 11. Marek Drda (všichni 3,5), 13. Tadeáš Janeček (3), 16. Bětka Garabiková (2,5), 18. Ondra Hejda (2).
Protože Lucka se přihlásila do dospělích, byla v mládeži 1. Martina před Jakubem.
Výborně připravený turnaj si ve vánoční atmosféře všichni užili.

Táborská věž 2018

Táborská věž a zároveň Memoriál JUDr. Václava Rajlicha se tradičně hraje ve třech kategoriích – nejmladší, mladší a ostatní.
V kategorii „Nejmladší“ (2009 a ml.) hrálo 24 hráčů, nás reprezentoval Marek Garabik (č. 1), a moc si nezahrál, když se 100% výsledkem 9/9 potvrdil nasazení a zvítězil.
V kategorii „Mladší“ (2004-2008) hrálo 28 hráčů, za nás Dan Pražák (č.1), Bětka Garabiková (10), Ondra Hejda (13) a Štěpán Drda (14). Ani Dan si moc nezahrál, a rovněž 100% výsledkem 7/7 s náskokem 2 bodů zvítězil. Polepšila si 9. Bětka, 10. Štěpán, na svém zůstal 13. Ondra, všichni 4/7.
V hlavním turnaji „Táborská věž“ startovalo 92 hráčů, nás reprezentovali Martin Novák (20), Vítek Kotál (31), Matyáš Hosnedl (41), Míša Lorencová (60) a Marek Drda (85). Výborného výsledku v silné konkurenci dosáhli       13. Martin a 14. Matyáš (oba 4,5/7), neztratili se ale ani 47. Vítek (3,5), 64. Míša (3), 75. Marek (2,5).

Další turnaje s účastí našich hráčů (bez nároku na úplnost):

– 15. ročník Mezinárodního turnaje ve Vyšším Brodě, rapid: 34 hráčů, 14. Marek Garabik (4/7)
– Memoriál Fr. Zabloudila v Č. Budějovicích, rapid: 39 hráčů, 27. Marek Garabik (3/7), 37. Ondra Hejda (1,5)
– PORG Open, Praha, rapid: 47 hráčů, 3. Dan Pražák (5,5/7)

To je snad všechno, další akce už budou vypsány samostatně.

Napsal: Rudolf Černík | Publikováno: 19.1.2019 17:27 | Shlédnuto: 687 x
Zpět nahoru